SADA
JASNO VIDIM!

SPERMOGRAM

PRIJE
POSLIJE

Spermogram je važna metoda prilikom procjenjivanja muške plodnosti. Ona se sprovodi po instrukcijama Svjetske zdravstvene organizacije. Fokus testiranja je procjena spermatozoida po pitanju njihove koncetracije, pokretljivosti i oblika.

Spermogram podrazumijeva mikroskopsku analizu ejakulata prilikom procjenjivanja muške plodnosti. Tačnije, odnosi se na spisak svih nalaza prikupljenih tokom pregleda sperme.

PUT DO IZVJESNOSTI

Spermogram je najvažnije ispitivanje za procjenu plodnosti muškarca. Uzorak sjemena uzima se masturbacijom u sterilnim uslovima, po mogućnosti direktno na mjestu pregleda kako bi se omogućila brza obrada i analiza uzorka. Ejakulat se pregleda pod mikroskopom u laboratoriji. Zaključak da li loš kvalitet spermatozoida utiče na neplodnost može se savjesno dovesti samo sagledavanjem svih faktora kao što su kvantitet, pokretljivost i kvalitet spermatozoida. Mali broj spermatozoida u ejakulatu nije ekvivalent sterilitetu, ali može značiti da će biti potrebno više vremena za uspješnu oplodnju jajnih ćelija kod žene. Spermatozoid ograničene pokretljivosti ili abnormalnog oblika takođe može negativno uticati na prirodnu reprodukciju.

O čemu treba razmišljati ukoliko se vrši pregled spermogramom?

Spermogram se izvodi nakon najmanje 2 dana seksualne apstinencije.

Sljedeći pregled spermogramom treba ponoviti nakon otprilike 4 sedmice.

Za analizu sperme neophodna je ekstrakcija masturbacijom.

Pregled kod urologa je neophodan da bi se isključili faktori poput varikokela.

KRITERIJUMI SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE ZA

«NORMALAN SPERMOGRAM»

Očekuje se više od 15 miliona spermatozoida po mililitru sjemene tečnosti u zapremini ejakulata od najmanje 1,5 ml. Takođe, više od 32% spermatozoida treba da ima brz pokret napred, a najmanje 4% treba da budu normalno formirani spermatozoidi. Ako su ovi kriterijumi ispunjeni, smatra se da je čovek sposoban za reprodukciju.
Pored nalaza spermatozoida, ejakulat ne treba da sadrži više od milion po mililitru leukocita. Kako bi rezultati bili što pouzdaniji, ejakulat treba uvijek analizirati dva puta.

Ako je spermogram patološki (abnormalan) tj. jedan ili više parametara odsupaju od norme SZO, neophodan je tretman.

Postojeći SZO (iz 2010.) standard zahtijeva da u jednom mililitru ejakulata bude prisutno više od 15 miliona spermatozoida. Zapremina ejakulata ne smije biti manja od 1,4 mililitara.

SZO
1998
SZO
2010
Volumen ejakulata 2ml1,5ml
Ukupan broj spermatozoida u ejakulatu 40 mill.39 mill.
Broj spermatozoida 20 mill./ml17 mill./ml
Progresivna pokretljivost 50%32%
Vitalna sperma 75%38%
Morfološki normalna sperma 30%4%
Ukupna pokretljivost 50%40%
pH vrednost ≥ 7,2 – 7,8≥ 7,2