KAKO FUNKCIONIŠE PROIZVODNJA SPERMATOZOIDA

Hormoni igraju odlučujuću ulogu u proizvodnji spermatozoida (spermatogeneza). Hipofiza stvara hormon poznat kao folikostimulišući hormon (FCH). Luteinizirajući hormon (LH) se stvara u isto vrijeme. Dok oba hormona dovode do sazrijevanja jajnih ćelija kod žena, kod muškaraca su oni odgovorni za formiranje spermatozoida.

Na prvu ruku, proces proizvodnje i sazrijevanja se može činiti kratkim, u trajanju od dva do tri mjeseca (tj. svaka tri mjeseca se formira novi set spermatozoida u pasemeniku (testistima)). Međutim, jedino u potpunosti sazrijeli spermatozoidi imaju šansu da oplode jajne ćelije. Dva do tri mjeseca, stoga, predstavlja dovoljno vremena da poremećaji u razvoju spermatozoida imaju fatalni uticaj na začeće.

Broj proizvedenih spermatozoida kod muškarca zavisi od mnogo različitih faktora, kao što su njegova genetika, okruženje, fizičko stanje i učestalost seksualnog kontakta. Zbog toga broj spermatozoida može varirati od osobe do osobe. Prosječan, seksualno zreo muškarac ima na raspolaganju oko dvije do tri milijarde spermatozoida. Ali s obzirom da se spermatozoidi u seminifernoj tubuli neprestano obnavljaju, ove rezerve su uvijek mješoviti skup spermatozoida u različitim fazama starosti.

Die Stadien der Befruchtung.

ŠTA JE SPERMATOZOIDIMA POTREBNO

Tokom sazrevanja spermatozoida tijelo zahtijeva posebne hranljive materije kao što su aminokiseline, mikronutrijenti, vitamini i supstance nalik vitaminima u različitim fazama razvoja. Optimalni preduslovi za normalnu i zdravu spermiogenezu su zagarantovani samo ako su obezbijeđene ove posebne vitalne supstance.

Određene životne situacije i nezdrav način života mogu brzo dovesti do nedostatka tih supstanci, što dotična osoba u većini slučajeva ne primjećuje. Povrh svega, spermatozoidi nepovoljno reaguju na spoljašnje faktore poput infekcija, lijekova i rendgenskih zraka .

Provjerena PROFERTIL® formula podržava sazrijevanje spermatozoida u svim fazama proizvodnje spermatozoida.