ŠTA DA OČEKUJETE,
AKO ŽELITE ZAČEĆE

1. faza

Procjena medicinske historije, ginekološki pregled, ultrazvuk, protokol ciklusa, mjerenje temperature odmah nakon buđenja (bazalna temperatura), seksualni odnos u optimalno vrijeme, analiza hormona.

1. faza

Spermogram (procjenjuje količinu, pokretljivost i oblik sperme) koji sprovodi urolog, praćenje ciklusa pomoću ultrazvuka (sluznice materice), analiza hormona, seksualni odnos u optimalno vreme.

Ukoliko spermogram pokazuje abnormalne rezultate, preporučuje se da muškarac počne sa primjenom PROFERTIL® kapsula u ovoj fazi, nakon konsultacije sa doktorom. U mnogim slučajevima je moguće izbjeći treću fazu tj. vještačku oplodnju.

3. faza

U slučaju abnormalnih nalaza sperme u drugoj fazi ili ako žena ima blokirane jajovode, preporučeni pristup je vještačka oplodnja (IVF).

Kao dodatak IVF tretmanu, PROFERTIL® povećava šanse za uspjeh.

Naročito, moguće je postići postepeno poboljšanje tj. ICSI tretman se idealno može izbjeći. ICSI terapija se preporučuje kada je kvalitet sperme izuzetno loš (manje od pet do deset miliona po mililitru) ili kada je loša morfologija spermatozoida (njihov izgled i oblik).

METODE TRETMANA

Hormonska terapijaAko je uzrok neplodnosti hormonski poremećaj kod žene, obično se započinje hormonskom terapijom. Različiti lijekovi mogu da regulišu nepravilan ciklus i pokrenu ovulaciju. Ako muškarac ne može začeti dijete, ljekar će takođe preporučiti lijekove u nekim slučajevima. Takvi lijekovi se mogu koristiti za liječenje poremećaja hormona (npr. nedostatak testosterona).
Inseminacija (prijenos sperme) Inseminacija podrazumijeva da ljekar ubrizgava koncetrovanu sjemenu tečnost u matericu, vaginu, grlić materice ili jajovode. Ova metoda se razmatra ako je kvalitet sperme malo narušen ili ako je grlić materice toliko oštećen ožiljcima (zbog infekcija ili upala) da spermatozoidi imaju poteškoće da dođu do materice. Ponekad je neophodno da se jajnici stimulišu hormonima prije inseminacije.
Vještačka oplodnja (IVF) Ova tehnika podrazumijeva da se jajna ćelija oplođuje izvan tijela. IVF se uzima u ozbir ako, na primjer, jajne ćelije ne dođu do materice jer je ona adhezivna kao posljedica upale. IVF takođe može da pomogne sa začećem ukoliko se u materici nalaze izrasline (miomi) ili se nalaze antitijela protiv spermatozoida, ako je kvalitet spermatozoida neodgovarajuć, ili čak i ako doktor ne može da utvrdi razlog neplodnosti.
Intracitoplazmatična injekcija sperme (ICSI)Sa intraplazmatičnom injekcijom sperme (ICSI), doktor ubrizgava spermu direktno u jajnu ćeliju. ICSI se uzima u obzir kada spermatozoidi nisu u stanju da nezavisno oplode jajnu ćeliju, bilo unutar tijela žene ili u epruveti. ICSI se takođe razmatra u situacijama kada žena ne uspije da zatrudni, uprkos liječenju IVF metodom.
Operativno vađenje spermeSakupljanje sperme iz pasemenika (mikrohirurška aspiracija sperme, MESA) može pomoći ako se sjemenovod zatvori i ne može da se otvori operativnim zahvatom ili ako se sperma u uzorku sperme ne pomjera. Ovo je opcija ako muškarac ne može ejakulirati, na primjer u slučajevima kada je paraplegičan ili je operisao tumor. Ako se MESA ne može izvršiti, neki ljekari preporučuju TESE (vađenje sperme iz testisa), gde ljekar izvadi spermu iz testisa. MESA i TESE su uvek kombinovani sa ICSI tehnikom.
OperacijeOperacija može pomoći u postizanju začeća ako su jajovodne cijevi zatvorene ili adhezije na trbuhu spriječavaju trudnoću. Hirurzi ponekad mogu otvoriti zatvorene sjemenske kanale, na primjer poslije operacije ingvinalne kile.